news-img

Опубліковано: 04.03.2019

Щоби гість повернувся. На Закарпатті вперше провели тренінг для офіціантів «Сервіс та вино»

Як збільшити продажі і водночас закохати гостя у кафе чи ресторан – вчили у рамках освітнього проекту Chateau Chizay Academy. Цільова аудиторія – ті, хто представляє закарпатські ресторани, тема – “Сервіс та вино”.

 

Уперше відбувся практичний тренінг для адміністраторів ресторанів та офіціантів «Сервіс та вино», який пройшов у форматі одноденного інтенсиву. Участь взяли представники як провідних закладів області, так і нещодавно створених, а також адміністратори, сомельє, офіціанти зі Львова. Мета –надати знання, навички й навіть відкрити секрети, які працюватимуть уже з першого дня застосування в закладі й допоможуть йому стати успішним. Чимало було присвячено саме практичним аспектам у роботі з надання послуг.
Перший спікер – туризмознавець, гастрономічний експерт, професор УжНУ Федір Шандор. Його лекція була присвячена темі «Локальні продукти як світовий тренд».
Але перед тим, як розповісти про розвиток закладу через презентацію локальних продуктів, Федір Шандор приділив увагу філософії клієнта. Йшлося про особливості сучасного сприйняття сервісу в кафе і ресторанах, про очікування гостя та його критичність. Спікер казав і про те, як змінюється підхід до споживання продуктів і які тренди на часі. Серед них – увага до особливих місцевих продуктів, від равликів і до вина. І Закарпаття може якісно «зіграти» на таких принадах, вдовольняючи запити туристів і загалом споживачів послуг, а також сприяти розвитку регіону.
«Такі тренінги зараз дуже на часі. Не всі встигають у вирі інформації виокремити найважливіше і найпотрібніше, тому допомога експертів дуже цінна. А надто, якщо лектори надають ексклюзивні знання. Розвиватися в такій стрімкій сфері, як сервіс у кафе та ресторанах – необхідно, інакше залишишся позаду, тебе обженуть конкуренти. Тренди змінюються блискавично, встигати непросто. Тож вітаю ініціативу компанії, яка опікується просвітництвом, а також не тільки виготовляє, але і популяризує якісний закарпатський продукт», – говорить Федір Шандор.

bottle

Сік виноградний (немає в наявності)

Виноградний сік

Грн

КУПИТИ
news-img

Про сервіс, який продає та специфіку роботи безпосередньо з клієнтом розповідав засновник Платформи рестораторів і маркетингової компанії MyProfi Олександр Загоруйко.

Його лекції торкалися тем оцінки закладу гостем, ефективної комунікації та активних продажів у закладі. Спікер також надав практичні схеми – як правильно працювати при виникненні конфліктних ситуацій. Маркетолог вважає, що відвідувачі кафе і ресторанів на Закарпатті мають високі вимоги, і заклади повинні їм відповідати.

«Сферу сервісу на Закарпатті треба навіть не перезавантажувати, а завантажити. Це те, що попереду, що треба зробити. Ми очікуємо близько двох мільйонів туристів у 2019-му році. Згідно з дослідженнями, 33% внутрішніх туристів України хоче приїхати на Закарпаття, і є питання про те, як вони виправдають свої очікування. Область не може похвалитися інфраструктурою, але може сподобатися гостинністю і високим сервісом”.

“У нашій справі нема межі досконалості. Потенціал – шалений, і його слід використати. Що ж до того, наскільки важливий сервіс, наведу приклад: якщо найсмачнішу страву подати у негарній тарілці, вона втратить привабливість. Те, що має Закарпаття – це дуже круто. Але ще треба вміти подати гостям», – каже Олександр Загоруйко.

news-img

Про найкращі практики своєї справи розповідав ресторатор Віктор Михайлов. Власник успішного ресторану “Графський Двір”, управляючий партнер ресторану “Chizay Мала Гора” вів мову про ресторанний етикет, особисту ефективність офіціанта та злагоджену роботу в закладі. Саме формування дієвої команди, або, як каже спікер, «здорового колективу», належить до запорук успіху.

«Ми живемо в переломний час, період відродження ресторанної справи. Я залюбки ділюся досвідом у сфері обслуговування, досвідом, який можна монетизувати сьогодні. Перша моя порада: любіть людей! Якщо це не так, вам нема чого робити в цій сфері. Приймайте кожного відвідувача як дорогого гостя! Ми всі разом маємо зробити із Закарпаття «цукерку», яка буде до смаку всім гостям, усім туристам! Тоді і життя у нашому краї стане ліпшим!», – вважає Віктор Михайлов.
Ресторатор поділився дієвими практиками щодо не тільки праці офіціанта, а всієї роботи ресторану. Також торкнувся теми місцевих продуктів і того, як за допомоги найкращих із них створити особливе обличчя закладу, в котрий залюбки повертатимуться гості, та сприяти розвитку регіону. Навів, зокрема, приклад прошутто: це в’ялене м’ясо є «розкрученим» продуктом у світі, але закарпатський шовдарь нічим не гірший. Таке можна сказати і про інші закарпатські принади, серед яких точно сири і вино.
Інша основна тема тренінгу – це власне робота з вином. Наскільки важливі ці навички у кафе і ресторані, як працювати з благородним напоєм – велику лекцію про це для учасників першого практичного тренінгу «Сервіс і вино» від Chateau Chizay Academy провів провідний український винний експерт, засновник Школи сомельє Віталій Ковач, який влаштував і дегустацію за найкращими стандартами справи. Детально про це – в окремому матеріалі.