news-img

Опубліковано: 04.03.2019

Зробити гостя щасливим, а край – успішним. На Закарпатті вперше провели тренінг «Сервіс і вино»

Перший тренінг для офіціантів «Сервіс та вино» від Chateau Chizay Academy відбувся на виноробні Шато Чизай. Задача – подати знання на тему обслуговування, щоби ресторани Закарпаття мали вищий рівень, також важлива тема – культура вина.

 

Бути кращими за конкурентів та забезпечити собі повагу, ба навіть любов гостей і мати успіх. Аби все це трапилося з кафе і ресторанами, на Закарпатті провели перший практичний тренінг для адміністраторів і офіціантів «Сервіс та вино» від Chateau Chizay Academy.

З учасниками із Закарпаття та Львова спікери поділилися знаннями про практику роботи в кафе і ресторанах, секретами збільшення продажів та торкнулися теми світового тренду – місцевих продуктів.

До учасників звернувся директор виноробні Шато Чизай Анатолій Полосков.

«Буду відвертий: ми пишаємося тим, що вирощуємо закарпатський виноград, робимо закарпатське вино і докладаємо багато зусиль, щоб зберегти в ньому унікальність теруару. За межами нашого краю шанувальники вина і інших продуктів харчування цінують закарпатське саме за його неповторність. Але, на жаль трапляється, що ставлення самих закарпатців до місцевих продуктів не завжди настільки поважне, як би мало бути, і цей настрій, звичайно, помічають гості Закарпаття. Такий підхід варто змінювати. Слід повернути повагу до свого якісного унікального регіонального продукту: закарпатського вина усіх виробників, які роблять його добре, м’ясних делікатесів, сирів, соків, кондитерських виробів, мінеральних вод… Споживати і пригощати місцевим – це світовий тренд, тому ми закликаємо поважати своє закарпатське, і таким чином розвивати рідний край, робити його кращим», – зазначив Анатолій Полосков.

bottle

Подарунковий Набір “Chersegi”

Подарункові набори та сети

735 Грн

КУПИТИ
news-img

 

Природно, провідному локальному продукту Закарпаття і була присвячена основна частина тренінгу. Робота з вином – справа непроста і відповідальна. Аби учасники найбільше дізналися про те, як створюється благородний напій, їм провели екскурсію виноробнею Шато Чизай, розповіли про виноградні плантації та показали виносховище.

Лекцію про навички роботи з вином у кафе і ресторані провів провідний український винний експерт, засновник Школи сомельє Віталій Ковач. Він розповів про винні професії, про низку аксесуарів у роботі офіціанта-сомельє і провів практичний тренінг із презентації вина. Експерт показав, як уникати проблем при роботі з вином і навіть навчив досконало відкорковувати пляшку.

«Чим більше ви знаєте про те, що пропонуєте гостям, тим ви впевненіші, і тим більшими будуть успіхи», – переконує Віталій Ковач. Сомельє познайомив учасників з тонкощами вибору, зберігання і подачі вина. Наголошує – в цій справі дуже важливі деталі. «Якби, наприклад, не було якісних келихів, ми б не могли вповні усвідомити, якими чудовими бувають вина».

«Хорошого вина в світі чимало, але вибирати найкращі взірці – це цінувати свій час», – каже Віталій Ковач, й у цьому також задача сомельє. Звісно, спікер торкнувся теми світових тенденцій. Так, зокрема, експерт вважає, що вино входить у тренд здорового способу життя. Також – все важливішою стає не просто якість, а особливий характер вина.

«Найактуальніший тренд – похвалитися своїм, місцевим, несхожим на інше. І сьогодні закарпатське вино дозволяє це робити з гордістю. Вдячний компанії Шато Чизай, що, пропонуючи вино, можу пишатися рідним краєм. Так, я народився на Закарпатті, як і ці нові прекрасні вина».

Основні позиції в організації роботи ресторану з вином, секрети, які забезпечать найвищий рівень, «закохають» гостей в заклад і зроблять його найуспішнішим – про це розповів експерт. «Наша з вами задача – зробити гостя щасливим, і я можу поділитися знаннями, як», – говорить учасник Асоціації італійських сомельє. Відтак Віталій Ковач провів лекцію-дегустацію, навів і розтлумачив на прикладах показники, за якими всебічно оцінюємо вино: від візуального контакту і до післясмаку; таких параметрів – десятки.

«Закарпаття в Україні має особливу позицію: сюди приїздить той турист, який може знання про край транслювати далі в світ. Тут багато принад: це природа, гори, термали, цікава гастрономія. Вино – це те, що дали Закарпаттю природа і людський труд. Але лише просвітництво щодо культури вина допоможе нам асоціювати регіон з вином. А щоби люди, які працюють в сервісі, формували «марку Закарпаття», вони повинні і вміти знати: існує якісний локальний продукт. Цей шлях проходили всі винні регіони світу, і маємо об’єднатися, щоби створити славу виноробному Закарпаттю».

news-img

«Закарпатське вино від іншого українського відрізняється передовсім тим, що воно більш ароматне, це забезпечує особливий теруар – комплекс природних умов. Це край білого, рожевого і солодкого вина. Але, хоч червоні виногради тут дозрівають не так, як на Півдні, вони є, і вони іншого стилю, й у певні роки червоні вина вдаються дуже круті. Плюс екологія: розуміємо, що Закарпаття має статус чистого регіону, відтак є бажаним. Перспективи Закарпаття – неймовірні! Звісно, є питання до інфраструктури, але інші принади точно можуть принести області успіх, і, так, вино точно серед них», – каже Віталій Ковач.

Засновник виноробні Шато Чизай Геннадій Гутман наголошує, що організація освітніх заходів – це виконання місії з розвитку регіону через просвітництво і навіть виховання: «Ми хочемо, аби молоді люди були патріотами свого краю. Ми прибічники того, щоби хвалити наш край, адже він цього вартий. Ми не говоримо тільки про нашу продукцію і тільки про вино: в Закарпатті є чимало того, чим можна пишатися. Ми проводили семінари для фахівців туризму, для колег-виноробів, тепер – для спеціалістів сервісу, й ідея одна: розвивати Закарпаття як гостинний регіон. Цей захід – початок серії спеціалізованих тренінгів у Львові, Києві та інших містах України. Ми хочемо всіх «заразити» любов’ю і повагою до Закарпаття!».