news-img

Опубліковано: 28.01.2019

Черсегі. Наше. Золоте

Біле вино – це часто про тендітність. Нерідко – про свіжість і квітковий настрій. Інколи – про особливий характер. І це все про Черсегі. Унікальне українське вино від Шато Чизай.

Черсегі – виробляє вино цього сорту в Україні тільки Шато Чизай.

Одному з улюблених сортів компанії – більше півстоліття. Він – гість з Угорщини. 1960-го року селекціонер Карой Баконі вивів новий виноград, схрестивши благородні Трамінер Рожевий та Іршаї Олівер. Повна назва нового сорту – Черсегі Фюсереш (Cserszegi fűszeres з угорської – Черсегі Пряний).

Як вважає засновник Шато Чизай Геннадій Гутман, Черсегі відповідає філософії компанії: робити вино не просто виняткової якості, а особливе, таке, що має власний характер. І цей сорт, рідний для Карпатського макротеруару, гідно представляє виноробню в Україні і закордоном.

avatar

Федір Шандор

Професор, Президент регіональної туристичної асоціації Закарпаття

«Такі сорти, як Черсегі – надія закарпатського виноробства. Нема сенсу змагатися зі світовими лідерами Францією та Австралією, наприклад, у виробництві сорту Сіра, чи з провідними виробниками, скажімо, Шардоне – Чилі і Новою Зеландією. Варто розвивати дещо особливе. Це – змога заявити про себе, вирізнитися на ринку. А також – привернути увагу винних гурманів, яким цікаво скуштувати щось нове і невідоме, відкрити для себе регіональне закарпатське вино, і, таким чином, відкрити Закарпаття, Україну. До речі, увага саме локальним сортам – світова тенденція. Раджу усім виноробам нашого краю звернути увагу на особливі, рідкісні виногради, зробити їх своєю «фішкою». Це, зокрема, білі мускати, Бакатор, Мюллер Тургау, а з червоних також і Дорнфельдер, Цвайгельт. Що ж до Черсегі Фюсереш – це абсолютне потрапляння в яблучко! Дві наші гордості – Іршаї Олівер і Трамінер, що вже є легендою – народили третю гордість. Це те, чим Закарпаття може пишатися! Мав радість спостерігати, як на міжнародних винних форумах і конкурсах дегустатори, сомельє не просто здивовані – вони вражені Черсегі. Вітаю компанію з тим, що виробляє таке чудове вино!».
bottle

Chersegi

Chateau Chizay

179 Грн

КУПИТИ
news-img

 

 

Закарпаття вважають краєм білих вин (хоча і червоні часто вдаються взірцеві, ми маємо цьому докази!). І, як розповідає директор з продажів виноробні Шато Чизай, сомельє Олександр Мересій, щодо закарпатського теруару можемо провести паралель із угорським регіоном Токай, який славний білими винами, зокрема, мускатними.

«Саме сортове вино Черсегі може стати візитівкою нашого регіону. Це унікальний локальний сорт. Схрещення виноградів Трамінер і Іршаї Олівер дало йому особливий букет, з поєднанням солодкої квіткової ароматики першого і пікантного смаку другого. Цікава комбінація, котрої більше ніде в Україні нема. Цей сорт полюбляє наш регіон, дає хороші показники.

Наше Черсегі – наша гордість. В Угорщині у 2017-му році Черсегі був серед сімох наших вин, які отримали золоті медалі 25-го Міжнародного виноробного конкурсу у рамках Bukkaljai Borfesztival в місті Егер.  Державний секретар Угорщини Ондраш Талої вручив пам’ятну відзнаку Шато Чизай як кращій виноробні Європи. На «сліпій» дегустації вино Черсегі від Шато Чизай перемогло угорські взірці вин цього сорту. 2018-го року на міжнародній виставці з дегустаційним конкурсом Wine & Spirits Ukraine Awards у Києві усі 9 вин, які ми подали для оцінки, отримали відзнаки. Звісно, свою медаль заслужив і Черсегі».

Закарпаття – унікальний регіон, тут є особлива екосистема, поєднання природних факторів, як от ґрунту і клімату, це називається теруар. Закарпаття – найтепліший регіон у цій широті, а ще має дуже хороший показник природних опадів. Вдалий і температурний режим, адже, окрім того, що виноградна лоза – теплолюбна, для певних сортів надто важливим є перепад температур, наприклад, коли вдень маємо 30 градусів тепла, а вночі тільки 10. Це дозволяє винограду набувати цікавих кондицій, наприклад, потрібної кислотності, що особливо цінне для білих вин. Адже оцінюємо в ягодах не лише цукристість, від якої залежить міцність, а суму чинників, що дозволять зробити хороше вино. І до сортів, яким найкраще підходить теруар Закарпаття, належить Черсегі, – наголошують виноградарі і винороби компанії.

 

news-img

Завідувач виробництвом компанії Шато Чизай Тібор Годор розповідає: працювати з Черсегі цікаво. Цей виноград вибагливий, потребує уваги, але відповідає на неї дуже вдячно. Під час догляду за лозою, а це, зокрема, сезонна обрізка, виноградарі Шато Чизай застосовують технологію обмеження врожайності. Мета – не давати перевантаження кущу й у результаті отримати найкраще вино.

«Чим меншим є врожай з куща винограду, тим кращою, ціннішою є кожна ягода. Це – європейська практика, і це принцип, який ми застосовуємо на виноробні. Дійсно, не обмежуючи врожайність, можна зробити більше вина. Але для створення видатного вина ця операція є обов’язковою».

Благородне сортове біле вино загалом є доволі універсальним щодо нагоди вживання і гастрономічних поєднань. Звісно, не варто комбінувати його з важкими стравами, з надто пікантними, аби не заважати розкритися природній пряності вина.

Як більшість білих вин, Черсегі від Шато Чизай потребує класичного келиху, дещо видовженого, аби зібрати в ньому всю, таку багату, ароматику. Температура подачі – у рамках 7-13 градусів за Цельсієм.

Дотримання цих правил, а ще хорошої компанії, досить, аби вповні насолодитися цим вином: тендітний і багатий букет зробить свою справу!

І, без сумніву, Черсегі від Шато Чизай – ідеальний подарунок із Закарпаття!