news-img

Опубліковано: 30.08.2021

Виноградна лоза повинна страждати, або Особливості теруару Закарпаття

Виноград – особлива рослина. Колись давні римляни казали: цивілізація сягає того місця, де вирощують виноград і створюють вино. Теруар Закарпаття особливий, виноград тут плекають близько двох тисяч років. Розповімо, чим саме визначний наш теруар, а також – про романтичне і навіть драматичне поняття: страждання лози. Так-так, саме так говорять виноградарі і винороби!⠀

Поняття «теруар» (terroir — місцевість, територія, від фр. terre — земля) започаткували знані винороби французи, означає сукупність природних умов конкретної географічної місцевості, що впливають на властивості вирощеної сільськогосподарської продукції, найчастіше і саме для нас, звісно, винограду.

Теруар – це географічне розташування (пагорби чи рівнина), клімат, ґрунти, кількість опадів, флора і фауна місцевості… Також до теруарності включають навіть історичні і культурні особливості певного регіону.

Є так звані макро- і мікротеруари: наприклад, усе Закарпаття і локально урочище Мала Гора, розташовані там плантації Шато Чизай називають найкрасивішими виноградниками України.

bottle

Chersegi

Chateau Chizay

179 Грн

КУПИТИ
news-img

 

 

 

 

А якщо коротше, теруар – це те, що разом із майстерністю людей допомагає створити вино, що має власний характер.

Теруар Закарпаття вважають якнайкращим для створення ароматних білих, здебільшого сухих вин, у нас це Черсегі, Мушкотай, Трамінер, Фурмінт… Але клімат змінюється, лози зростають, і у нас вдаються також десертні («Троянда Карпат»), і цікаві червоні (Піно Нуар, Каберне, Мерло, Блауфранкіш, тощо).

…Напевне не знаємо, хто першим сформулював цю філософію (хтось із французьких виноробів, або ж дід когось із наших спадкових виноградарів?), але ми згідні: виноградна лоза повинна страждати!

Спитаєте: у чому ж мають полягати муки винограду й навіщо це потрібно? Розповідаємо!

❌ Виноградному кущу не можна дати «пільгові умови», посадити в «жирні» ґрунти, чорнозем і досхочу поливати. Лоза розслабиться, не розбудовуватиме велику кореневу систему і даватиме посередній результат.

✅ А ось для того, аби виноградний кущ видав дещо цікаве, що потім стане особливим вином – а саме цього і прагнемо в Шато Чизай – потрібно «страждання лози».

Виноградники висаджують на схилах, пагорбах, на кам’янистих ґрунтах.

Лоза – ліаноподібна рослина, без обрізки один кущ може зайняти за два-три роки і пів гектара. Виноград має дуже сильне коріння, яке може сягати 15-20, і навіть до 40 метрів, скеля для лози не проблема, вона знайде щілини, бо шукатиме воду.

Закономірність така: чим складніший ґрунт, тим глибше іде коріння. А чим глибше воно сягає, тим більше цінних мікроелементів та інших речовин лоза бере з землі.

Погляньмо на виноградну кісточку: чи просто її розкусити? У генах цієї рослини закладено – боротися за життя. І лоза живе у важких умовах, досягає води і поживних речовин, щоби віддати все корисне, все найкраще ягодам.

І навпаки: якщо поливати виноград штучно, він братиме поживу лише з поверхневих шарів і не йтиме до найціннішого. У підсумку вино буде не багате і не цікаве.

news-img

І тут ми підходимо до відповіді на таке важливе питання: чому ж теруар Закарпаття чудовий?

🌿 Він дозволяє не застосовувати штучний полив. Звісно, є періоди, коли вологи вдосталь, але і такі, коли тривалий час води замало, лоза страждає і – стає кращою.

🌿 Ще у нас значні добові перепади температур, що позитивно впливає на комплекс смаку вина.

🌿 І, звісно, ґрунти наших пагорбів! Якщо пройтися виноградниками Шато Чизай на Малій Горі, побачиш виходи вулканічної породи, туфу, що означає: під землею у нас скеля й лоза має багато роботи!

Але за виглядом виноградників Шато Чизай аж ніяк не скажеш, що «лоза страждає», чи не так?

Запрошуємо насолодитися пейзажами найкрасивіших виноградників України. І, звісно, насолоджуватися вином, народженим теруаром Закарпаття! До слова, наше біле сухе вино Черсегі вважають взірцем «теруарного вина», адже воно унікальне для України і розповідає свою історію про наш край.